Skoči na glavno vsebino

V letošnjem šolskem letu so učenci, ki so obiskovali izbirni predmet turistična vzgoja, sodelovali v projektu Mladi in življenje v Alpah, ki ga je izvajala ga. Ana Morticia Štempihar iz Razvojne agencije za Zgornjo Gorenjsko (RAGOR).

Učenci so tekom leta imeli več vrst delavnic, ki so se na različne načine prepletale s trajnostnim turizmom. Leto smo začeli z delavnico na temo ponovne uporabe. Učenci so se preizkusili v recikliranju, spoznali slabe strani izdelkov za enkratno uporabo in skupaj smo poiskali vzroke in posledice turizma na dosledno recikliranje in odpadke. V različnih državah se soočamo z različnim načinom recikliranja, nekatere države so bolj dosledne in druge manj.

Pogovorili smo se, kako lahko turistični vodič in drugi turistični ponudniki pripomorejo k ozaveščanju turistov glede ločevanja in ponovne uporabe. Temo ponovne uporabe smo zaključili z obiskom Kramarije, kjer so nam zaposleni predstavili idejo in namen te trgovinice. Ugotovili smo, da je to lahko zanimiva točka za turiste, ki obiščejo Jesenice, saj skozi izdelke, naprave, pohištvo, ki ga domačini prinesejo v Kramarijo, dobijo vpogled v življenje domačinov.

V zimskem času smo se skupaj s predstavnico Alpske konvencije virtualno sprehodili po naših Alpah. Spoznali smo namen Alpske konvencije in aktivnosti, ki jih izvajajo. Učenci so se preizkusili v kvizu na temo Alp in na list narisali njihovo idealno okolje za življenje. Številni so ustvarili življenje na podeželju, stran od industrije in mestnega vrveža.

V nadaljevanju leta smo pripravili 4 stripe na temo gozda. Z učenci smo se pogovarjali, kakšnega pomena je gozd za ljudi in tudi turizem. Ustvarili smo 4 risbe, ki ozaveščajo o pomenu gozda. Zadnja aktivnost v sklopu projekta pa je bil videoposnetek za socialno platformo TIKTOK. Učenci so skozi različne kadre predstavili vlogo in pomen gozda za življenje na Zemlji.

Skozi dejavnosti so učenci razvijali kritično mišljenje, sodelovalno delo in predvsem spoznavali svojo okolico in načine, kako lahko pripomoremo k boljšemu življenju in zavarujemo našo naravo.

BESEDILO in FOTO: ga. Eva Bregar

(Visited 14 times, 1 visits today)
Dostopnost