Učenci so v petek, 15. 11., v okviru izbirnih predmetov Sodobna priprava hrane (7. in 8. razred) in Načini prehranjevanja (9. razred), obiskali Biotehniški center Naklo.
Udeležili so se kuharske, mlekarske in slaščičarske delavnic, kjer so pripravili različne dobrote iz lokalnih in ekoloških sestavin. Učenci so pripravili medenjake s čokoladnim oblivom, jabolčno pito, ričet, telečjo obaro, jabolčno čežano, ajdove žgance ter jogurte različnih okusov. Predstavili so nam tudi svoje posestvo in delo dijakov pri praktičnih predmetih. Učenci so živali lahko tudi krmili z jabolčnimi olupki iz delavnic. Podučili so nas o pomenu slovenskih avtohtonih pasem živali in rastlinskih vrst ter pomembnost spodbujanja lokalne pridelave hrane.
Cilj projekta je ustvariti povezano skupnost, ki temelji na lokalnih virih in trajnostnem razvoju.
Več o projektu si lahko preberete na https://www.las-gorenjskakosarica.si/projekt-lokalno-gor/
- Ribanje jabolk
- Priprava jabolk za pito
- Medenjaki
- Hranjenje živali
- Ekološko in lokalno
- Rastlinjaki na posestvu
- Mlekarska delavnica
- Jabolčna pita
- Telečja obara in žganci
- Lupljenje jabolk za čežano
- Izdelava jogurtov različnih okusov
- Ričet