Skoči na glavno vsebino

»Nazaj v planinski raj …« je bil naslov letošnjega Tujejezičnega recitala, ki je v Škofji Loki potekal  v petek, 21. oktobra 2022. Tradicionalni Unescov projekt Jezik – kultura in tradicija poudarja pomen rabe tujih jezikov skupaj z rabo materinščine. Jezik je orodje za sporazumevanje, obenem  pa se z jezikom učimo kulture naroda, spoznamo njegovo zgodovino in kulturno dediščino. S temi spoznanji širimo obzorja znanja in duha, našo toleranco do drugačnih, predvsem pa bogatimo svojo lastno izobrazbo.

Na letošnji prireditvi se je predstavilo 16 šol iz cele Slovenije. Prispevki, ki so jih učenci in mentorji pripravili v tujem jeziku ali v materinščini, so se na različne načine navezovali na letošnjo tematiko – lepoto gora, hribov, planin, ohranjanje le-teh, spreminjanje podnebja, taljenje ledenikov, naravne katastrofe …

S svojo točko sta nastopila tudi učenca naše šole, in sicer DIANA SCORPAN (7. c) in ILLIA BURIANOV (6. b) – v ruščini in ukrajinščini sta deklamirala pesem znanega sovjetskega pesnika in kantavtorja Vladimirja Visockega SLOVO OD GORA. Nastop je še dodatno polepšala Illieva trobenta, ki  je zadonela skozi dvorano in poslušalcem privabila spomin na gorski odmev.

BESEDILO in FOTO: ga. Elena Vasilkova

(Visited 56 times, 1 visits today)
Dostopnost